Mediemyndigheten

Skyddet av journalister viker i världen

2024 utmärker sig jämfört med tidigare år genom tydlig brist på vilja att skydda journalister runt om i världen, menar Reportrar utan gränser, som presenterade 2024 års pressfrihetsindex på Pressfrihetens dag i fredags.

Sverige ligger i toppen, på plats tre efter Norge och Danmark när Reportrar utan gränser presenterade 2024 års pressfrihetsindex. Pressfriheten globalt är dock hotad menar organisationen. Allt fler regeringar och myndigheter misslyckas med att garantera allmänheten tillförlitliga, mångsidiga och oberoende nyheter och information.

Journalisters säkerhet åsidosätts

Sett ur ett internationellt perspektiv utmärker sig 2024 jämfört med tidigare år genom en tydlig brist på politisk vilja från världssamfundet att värna principerna för skydd av journalister, särskilt FN:s säkerhetsrådsresolution 2022, skriver Reportrar utan gränser. Resolutionen tar upp journalisters säkerhet och uppmanar medlemsländer att vidta lämpliga åtgärder för att utkräva ansvar för brott som begås mot mediearbetare i väpnade konflikter och för att genomföra oberoende utredningar.

En annan trend är att så kallade deepfakes intar en ledande position vid påverkanskampanjer mot val. Många regeringar har också ökat kontrollen över internet och sociala medier. Konton blockeras, innehåll stoppas och journalister fängslas på rutin.

”Bra” endast i åtta länder

Kartan över pressfriheten i världen ser sammantaget ännu mer bekymmersam ut än ifjol. Det är bara i de nordiska länderna, Nederländerna, Estland, Portugal och på Irland som situationen klassas som ”bra”.

Varje år på Pressfrihetens dag 3 maj presenterar organisationen RSF, på svenska Reportrar utan gränser, ett index över pressfriheten i 180 länder.

Mediemyndigheten har uppdrag att följa frågan om journalisters säkerhet i Sverige och hålla dialog med relevanta aktörer som arbetar för att stärka skyddet av journalister och som ger stöd till utsatta journalister.