Mediemyndigheten

Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa pressmeddelanden, nyheter och vår blogg.  Här finns även våra logotyper och pressbilder.

Pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum: Via TT. För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media. Vid pressfrågor kontakta:

presskontakt@mediemyndigheten.se

08 - 580 070 29

Logotyp och pressbilder

395 träffar
 • Ny lagstiftning stärker mediefrihet i EU

  Den 7 maj 2024 trädde den nya mediefrihetsförordningen European Media Freedom Act (EMFA) i kraft. Denna förordning syftar till att stärka mediemångfalden och det redaktionella oberoendet inom EU. Den 8 augusti 2025 börjar de flesta av de nya reglerna att gälla.

  Nyhet
 • Söktjänster med utgivningsbevis kan nu granskas av IMY

  Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har i ett nytt rättsligt ställningstagande bedömt att de har behörighet att inleda tillsyn mot söktjänster med utgivningsbevis med anledning av klagomål från enskilda.

  Nyhet
 • Svenskarnas medieanvändning håller i sig på rekordnivåer

  Idag släpptes den årliga Mediebarometern från Nordicom som visar att pandemiårens höga mediekonsumtion låg kvar under 2023. Den dagliga tiden som spenderades på medier uppgick till ungefär 6 timmar och 45 minuter per person.

  Nyhet
 • Granskningsnämnden fäller tre program i SVT

  Granskningsnämnden fäller tre inslag i SVT: Lokala nyheter Västmanland, Sverige idag och Rapport.

  Pressmeddelande
 • "Ta influencers genomslag på allvar"

  Influencers har en viktig roll i barn och ungas liv. Det visar en ny rapport som tagits fram inom Safer Internet Centre Sverige vid Mediemyndigheten.

  Nyhet
 • Skydda ditt fria val – ny informationsfilm om EU-valet och desinformation

  Den 6–9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Inför valet har EU-organet ERGA tagit fram en informationsfilm om vikten av att vara källkritisk. Här kan du se filmen.

  Nyhet
 • Boxers sändningar i marknätet förändras

  Boxer - som är betal-tv-operatör i marknätet - fasar nu stegvis ut systemet med programkort som används i marknätet.

  Nyhet
 • Skyddet av journalister viker i världen

  2024 utmärker sig jämfört med tidigare år genom tydlig brist på vilja att skydda journalister runt om i världen, menar Reportrar utan gränser, som presenterade 2024 års pressfrihetsindex på Pressfrihetens dag i fredags.

  Nyhet
 • Många anmälningar om konflikten i Gaza

  Granskningsnämnden har fått in många anmälningar mot program om konflikten i Gaza. Sedan den 7 oktober 2023 har vi fått in runt 933 anmälningar för prövning. Myndigheten får kontinuerligt ett flertal frågor om mediernas rapportering. I detta blogginlägg ger vi svar på en del av dem.

  Blogg
 • Nytt uppdrag om journalisters säkerhet

  Mediemyndigheten får i uppdrag av regeringen att följa frågan om journalisters säkerhet i Sverige och samla relevanta aktörer till dialog.

  Nyhet