Safer Internet Day 2025 – under hela februari
I år äger Safer Internet Day rum den 11 februari men firas för första gången under hela februari månad. Här kan du läsa mer om vad Safer Internet Centre samt andra nationella aktörer gör för att uppmärksamma barns trygghet på nätet.
Den här sidan kommer att uppdateras löpande med information.
Hur kan du stötta ditt barn på nätet? Digitalt föräldramöte
Den 11 februari kl. 19.00-19.45 anordnar Safer Internet Centre ett digitalt föräldramöte: Hur kan du stötta ditt barn på nätet?
Syftet med föräldramötet är att ge aktuell kunskap och råd till vårdnadshavare om barns vardag på nätet. Vad berättar barn och unga själva kring livet på nätet och vilket stöd kan du som vårdnadshavare ge dem? Safer Internet Centres tre aktörer – Mediemyndigheten, Bris och ECPAT – medverkar med sina perspektiv och sin kunskap.
Anmäl dig
Föräldramötet är öppet för alla föräldrar och vårdnadshavare. Välkommen att anmäla ditt deltagande här.
Vid anmälan finns möjlighet att skicka in frågor i förväg.
Inom ramen för Safer Internet Day och under hela februari sker flera aktiviteter runt om i landet och hos olika aktörer som på olika sätt uppmärksammar barn och ungas trygghet på nätet. Här kan du hitta en sammanställning av material och aktiviteter som äger rum:
Fråga Bris! En öppen chatt för barn och unga om utsatthet på nätet
Bris Peers – en trygg och säker plats för alla under 18 år att dela tankar, erfarenheter och känslor med jämnåriga. Bris kuratorer svarar på frågor. Chatten är öppen under större delen av februari.
Bris erbjuder extra tider i stödlinjen för vuxna
Under Safer Internet Day kommer Bris ha extra öppettider i Bris vuxentelefon om barn, 0771-50 50 50.
Boka en föreläsning om cybersäkerhet till ditt klassrum
Cybersecurity Academy erbjuder skolor från mellanstadiet upp till gymnasiet föreläsningar om IT-säkerhet. Genom föreläsningen får eleverna reflektera över cybersäkerhet både från ett individuellt perspektiv och utifrån samhällets behov och risker. Eleverna får lära sig om ämnen som digitala spår och hur de kan skydda sina uppgifter online. Eleverna får också möjlighet att diskutera IT-säkerhet ur ett samhällsperspektiv - vilka konsekvenser följer om samhällets institutioner blir hackade? Det är självklart kostnadsfritt att boka en föreläsning.
Läs mer om föreläsningen på Cybersecurity Academys webbplats
Spridning av ”Säker på nätet!” under februari
Rädda Barnen har tagit fram ett material som riktar sig till barn 9-12 år och är tänkt att kunna användas i skolor, på fritids eller i föreningar. Säker på nätet! består av tre korta filmer, quiz och övningar samt en handledning och ett bingo att göra hemma.
Läs mer på Rädda barnens webbplats
Du och din organisation kan också arrangera en aktivitet eller sprida information om barns trygghet online under februari. Du hittar kampanjmaterial och loggor samt inspiration från vad som hände förra året här.
Använd gärna hashtags #saferinternetday och #SID2025 om du sprider din aktivitet i sociala mediers.
Vi vill gärna veta vad som sker i Sverige för att uppmärksamma barns trygghet på nätet. Det ingår i vår rapportering till EU. Om du vill tipsa oss om din aktivitet och vill att vi ska sprida den på vår hemsida kan du mejla: saferinternetcentre@mediemyndigheten.se