Nu finns rekommendationer för barns användning av digitala medier
Publicerad: 2024-09-02
Barn upp till två år ska inte använda skärmar alls, och de äldsta tonåringarna ska försöka skapa balans i sin vardag så att tiden räcker till allt. Det skriver Folkhälsomyndigheten i sina rekommendationer för barns och ungas digitala medieanvändning.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om digital medieanvändning bland barn och unga presenterades måndag 2 september. De delas in i
- generella rekommendationer för alla barn och unga hur man undviker att få sämre sömn på grund av digitala medier
- åldersanpassade rekommendationer för barns och ungas användning av digitala medier (0–2 år, 2–5 år, 6–12 år och 13–18 år)
- rekommendationer till föräldrar om deras egen användning av digitala medier.
En genomgående rekommendation till föräldrar med barn från förskoleåldern och uppåt är att man bör försöka skapa goda vanor för sitt barn. Det handlar om att identifiera vad man behöver för att må bra och för att få balans mellan skolarbete, sömn, att röra på sig, fritidsaktiviteter, umgänge med familj och vänner – samt skärmanvändning. Tonåringar förväntas ta lite mer eget ansvar för denna balans.
Max 2–3 timmar för tonåringar
Vad gäller tiden för skärmanvändning rekommenderar Folkhälsomyndigheten
- noll timmar för barn upp till 2 år
- max en timme för 2–5-åringarna
- max en till två timmar för 6–12-åringarna
- max två till tre timmar för 13–18-åringar.
I den tiden ingår till exempel att titta på film och tv, spela spel, använda åldersanpassade appar och annan fritidsanvändning, som att chatta med kompisar. Där ingår inte skolarbete/läxor och hjälpmedel till barn med funktionsnedsättning.
Rekommendationerna till föräldrar om deras egen användning av digitala medier utgår från forskning som visar att föräldrar får ett sämre samspel med sitt barn på grund av skärmanvändning. Föräldrar bör därför fundera över hur de använder digitala medier när de är tillsammans med sitt barn. Dessutom kan förälderns skärmvanor påverka barnets.
Berätta vad du gör med mobilen
Ett tips till föräldrar med små barn är att vara transparent och berätta vad de gör när de använder mobilen; om man till exempel köper bussbiljetter eller pratar med förskolan/skolan eller något annat praktiskt. Det är ett sätt att visa att man inte ägnar sig åt underhållning på nätet medan man är tillsammans med sitt barn.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer i sin helhet.
Det var under våren 2023 som Folkhälsomyndigheten fick i uppdrag av regeringen att tillsammans med Mediemyndigheten ta fram ett kunskapsunderlag som sedan skulle leda till rekommendationer och vägledning kring barns digitala medieanvändning, framtagna av Folkhälsomyndigheten.
Kunskapssammanställningen presenterades i juni 2024 av Mediemyndigheten och Folkhälsomyndigheten. 2 september lanserade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer, vilka följs av en mer omfattande vägledning i december och en kampanj riktad till barn och unga under hela 2025.
I juni 2024 publicerades en kunskapssammanställning framtagen av Mediemyndigheten och Folkhälsomyndigheten: Digitala medier och barns och ungas hälsa.
Här kan du läsa mer om kunskapssammanställningen på myndigheternas respektive samlingssida:
Här finns länkar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer tillsammans med Mediemyndighetens material om barn, unga och medieanvändning relaterat till hälsa och mående: rapporter, forsknings- och kunskapsöversikter, broschyrer, pedagogiska material, samtalskort och mycket mer.