Mediemyndigheten

Studiebesök i Köpenhamn: Erfarenhetsutbyte om ungas digitala trygghet

Nästan alla medlemsländer inom EU har ett aktivt Safer Internet Centre för att arbeta med frågor om barn och ungas trygghet online. Från den 31 mars till den 1 april genomförde Safer Internet Centre Sverige (Mediemyndigheten, Bris och Ecpat) en studieresa till Köpenhamn. Syftet var att utbyta erfarenheter med våra nordiska kollegor och få inblick i hur Danmark arbetar med barns och ungas trygghet på nätet.

Under två intensiva dagar besökte vi flera organisationer och projekt som arbetar för en bättre digital miljö för barn och unga. Här är några av höjdpunkterna från resan. 

Fokus på digital trygghet och skärmanvändning

Resan inleddes med ett besök hos Slots- og Kulturstyrelsen, där vi fick en presentation av Safer Internet Centre Danmark som koordineras av Medierådet för Børn og Unge. Safer Interent Centre Danmark har likt Sverige ett kunskapscenter som drivs av Medierådet för Børn och Unge, en stödlinje, som drivs av Center for Digital Pædagogik och en rapporteringsfunktion, som drivs av Rädda barnen Danmark.

SIC Sverige besöker SIC Danmark

Vi fick även en genomgång av projektet "ON". ”ON” drivs utanför arbetet med Safer Internet Centre men fokuserar också på att stärka barns och ungas digitala färdigheter och välmående. En central del av "ON" är att materialet används i skolor som ett peer-to-peer-program, där äldre elever stöttar yngre i att bli mer medvetna och ansvarsfulla skärmanvändare. Projektet drivs av Medierådet för Børn og Unge i samarbete med Rädda Barnen Danmark, Børns Vilkår och Center for Digital Pædagogik. Diskussionerna kretsade kring hur vi bäst kan stötta unga i deras skärmanvändning och hur man kan nå ut med material och läromedel i skolor.

Vi fortsatte med ett besök hos SletDet, en rådgivningstjänst från Rädda Barnen som hjälper unga att få bort oönskat innehåll från nätet. Vi fick även en presentation av deras nya stödlinje TalMedOs, som riktar sig till barn och unga med sexuellt oroande beteende.

EU-förordningen om digitala tjänster (DSA) lyftes

Den andra dagen bestod bland annat av ett Nordiskt Safer Internet Centre-möte, tillsammans med representanter från danska, norska och isländska Safer Internet Centres. Vi utbytte erfarenheter om arbetet med barn- och ungdomsdelaktighet i länderna. Vi talade även om  arbetet med implementeringen av EU-förordningen om digitala tjänster (DSA), eftersom vi alla har uppdrag från EU-kommissionen att arbeta med detta. Vi från Sverige fick även möjlighet att dela med oss om arbetet med vår nationella konferens, Ett bättre internet för barn, som ägde rum i oktober 2024.

SIC Sverige med nordiska kollegor

Lärdomar att ta med hem

Studieresan gav nya erfarenheter och inspiration till hur vi kan vidareutveckla arbetet med Safer Internet Sverige. Särskilt givande var att se hur våra danska kollegor arbetar med att skapa plattformar för lärande och dialog. Flera projekt är på väg att lanseras och väntar på utvärdering - blir spännande att följa upp hur det tas emot bland barn, deras föräldrar och skolpersonal. 

Safer Internet Sverige i Köpenhamn

Deltagare från Safer Internet Centre Sverige:

Annika Engström, projektledare, Mediemyndigheten
Liv Agdalen, handläggare, Mediemyndigheten
Elias Lomfors Carlberg, handläggare, Mediemyndigheten
Rebecca Röhlander, kommunikatör, Mediemyndigheten
Elina Johnsson, projektledare, Bris
Emilie Tejeda, projektledare, Ecpat